Por cfare ndikon tjeter mbi bujqesine ne vendin tone? Faktoret jane nga me te ndryshmit si e permendem edhe me siper. Zhvendosja e popullates (migrimi/emigrimi) mos pershtatja me kerkesat e tregut, zhvillimi teknologjit, mos futja ne perdorim e tokes 100% duke nenkuptuar perdorimin e saj vetem me periudha te caktuara(sezonale). Kjo e fundit vjen si pasoj e dy faktoreve kostot dhe mungesa e punonjesve pershkak se dhe vete punonjesit aktual ne periudha te caktuara emigrojne ne vende te tjera per tu punesuar si bujq sezonal duke I lene tokat e tyre djerr pa I shfrytezuar, qofshin keta punetor te kualifikuar bujqesie apo dhe te pakualifikuar (punetor me njohuri shume bazike te sektorit).
Pse shqiperia shfaq pakenaqesi ne bujqesi? Pakenaqesi -shpesh here hasim ankesa te tipit sna dalin llogarit na ka kushtuar shume puna dhe spo marim haken, nderkoh ne letra del tjeter gje. Pse ? Ne mendimet apo shpjegimet e specialisteve ke pafund teori po shumica bashkohen te informaliteti I tregut, punonjesit e padeklaruar, apo cmime qe her I fryn e her I heqin dhe si pasoj humbasin ne periudh pak me afat gjate. Nje punpnjes me kontrat mund te duket sikur te kushton shume se do e kesh per nje kohe te gjat ama nga ana tjeter ske pse mer punetor me nxitim ne sezon duke I paguar dyfish e treshish sepse tregu ka munges, nje puntor I perhershem te krijon prodhim gjithe vitin ndoshta jo sa sezoni po jep rendiment per vazhdimesi, nderkoh puna me sezone te sjell vec kosto te fryra.
Leave a Reply